Nejkrásnější zelenina na světě? Romanesco na Farmě Ráječek
Je to květák nebo brokolice? Ani botanici si nevědí rady. Jedno je ale jisté, je to asi nejkrásnější zelenina.
V Americe ho nazývají Romanesco broccoli nebo Květák romanesco. Na starém kontinentu ve Francii dokonce Romanesco cabbage (zelí) a v Itálii, odkud pochází, Broccolo romanesco. Chuť Romanesca se podobá brokolici, ale je intenzivnější. Vzhledově je to kříženec brokolice a květáku, vypadá vlastně jako zelený květák. Po bližším prozkoumání si však všimnete dokonalosti jednotlivých "květů" ve tvaru fraktálu, které jsou složeny do logaritmické spirály.
Romanesco lze připravit jako brokolici nebo květák. Jednotlivé květy můžete blanšírovat, péci nebo jíst za syrova. Důležité je Romanesco nerozvařit, chuť by pak nebyla tak výrazná a barva sytá. Brokolicovou polévku zná asi každý, z Romanesca jde také připravit, ale myslíme si, že by měl být připravován, tak aby byla struktura květů zachována a vynikla na talíři.
Pokud chcete Romanesco vyzkoušet a hledáte spolehlivý zdroj zeleniny, vyzkoušejte naše farmářské bedýnky!
Zobrazit webPříjemným zpestřením může být Romanesco pro vegetariány, ve videu pod textem je recept na opékané květy Romanesca se salsou verde. Recept je sice anglicky, všechny ingredience ale určitě sami poznáte.