Open House Brno 2023
Jsme součástí festivalu Open House Brno. Zastavte se 13. května na prohlídku farmy
Jsme součástí festivalu Open House Brno. Budeme pořádat exkurze do nového fóliovníku pro hydroponické pěstování jahod a do naší historické budovy z roku 1922, který byla součástí vysílací stanice Komárov.
Komentovaná prohlídka provozu pro hydroponické pěstování jahod.
- pokud přijde mnoho zájemců jsme připraveni zařadit prohlídky navíc a případně zvětšit skupinky.
- první prohlídky v 9:00
- poslední prohlídka v 15:00
- podle počtu lidí budou prohlídky probíhat každou hodinu či půl hodinu.
- místo srazu: Před historickou budovou vysílače
- exkurze do fóliovníku je omezena počtem max. 30 lidí na prohlídku.
Prohlídka historické budovy Vysílače Komárov
- vstup bez omezení: 9:00 - 17:00
- místo srazu: Před historickou budovou vysílače
Parkování možné na místě. Občerstvení zajistí nově otevřené Bistro Vysílač.
Co na Open House Brno uvidíte na Ráječku?
Jahody jsou pěstované tak jako rajčata hydroponicky. To znamená, že pro jejich pěstování je potřeba o 80 % míň vody oproti polnímu pěstování. Veškerá voda a živiny (myšleno hnojiva, ale jsou to vlastně živiny), co rostlina nepřijme, jsou recyklovány v uzavřeném systému. Díky tomu se zásadně šetří a zároveň látky neunikají do okolního prostředí = udržitelnost.
Tak jako v životě, ani u jahod nefunguje úplný kompromis. Nemůžeme mít jahody, které dosahují obřích rozměrů velké a sytě červené, zároveň chuťový zážitek na jazyku a k tomu vydrží minimálně týden na kuchyňské lince. Odrůdy jsou vybrány se zaměřením především na chuť. To si lze dovolit, kvůli lokálnosti - máme to kousek k zákazníkovi, po cestě se tedy nezkazí.
Tak jako každý zemědělec se i zde potýkáme s problémy, jako jsou choroby a škůdci. Díky tomu, že jahody jsou pěstovány v krytých plochách fóliovníku lze použít biologickou ochranu, která chrání rostliny na přírodních principech, kdy jsou nasazeni hmyzí predátoři, kteří se živí škůdci jahod. Proti plísním je obrana pomocí vytvoření ideálního klimatu pro rostliny, nikoliv pro choroby. Plody se sklízí až v plné zralosti, tak aby měly co nejvíce chuti ze slunce.
Občerstvení bude možné v nově otevřeném Bistru Vysílač a Farmářská prodejna na Ráječku